Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Bosna i Herzegovina Politika Sandžak Srbija Vijesti

Mišljenje: Sporazum o rušenju suvereniteta Bosne

Share

“Navodni sporazum je samo još jedan od pokušaja da se ospori suverenitet Bosne i da se Bošnjaci Sandžaka pozovu da učestvuju u tome.” – piše Mirza Hajdinović.

Ovih dana se pojavila vijest da je potpisan sporazum između Vučića i Zukorlića. Ono šta smo uspjeli da vidimo od tog sporazuma jeste nekoliko slika i saopštenje na sajtu SNS gdje naravno nema ni „S“ od Sandžaka i to da Bošnjacima, autohton narod u Bosni i Sandžaku, treba dati neka „vjerska prava“ kao da smo sad neka biološka masa koju tretiraju poput vjerske skupine ili najviše nekog plemena?! Vučić to ne krije, objavio na svom sajtu!

Naravno tekst sporazuma nismo vidjeli i s pravom izražavam sumnju da ćemo imati prilike da se upoznamo sa njegovim sadržajem. Onakvi kakvi jesu, korisne bakterije u debelom crijevu srpskih organa, ne krijući želju „uspjeli su“ zvanično da budu srpska vlast svom narodu u Sandžaku. Prihvataju poniženje i spremni su da budu izvršioci zločina nad narodom kojem pripadaju.

Ono šta se građanima Sandžaka nudi to su tumačenja “zlatiboraca” Tandira i bivšeg muamera Zukorlića šta je ustvari taj “sporazum” i šta bi on trebao da znači. Da mi treba sa nekim da se mirimo, a nad Bošnjacima su zločini izvršeni i za njih niko kažnjen nije i još zločinac to negira. Opet kažem na zvaničnom sajtu SNS o ovome su obavjestili i jasno poručili nema Sandžaka i nema Bošnjaka!

A SUVERENITET?!

Privuklo mi je pažnju ovaj naslov pa sam se usudio da pročitam nekoliko uvodnih rečenica i shvatio o čemu se radi. Naravno ovo je samo još jedan u nizu sporazuma koji narušavaju suverenitet Bosne i Hercegovine, a koji je u režiji Vučića i izvršioca velikosrpske politike u Sandžaku.

Bosna ima integritet hiljadugodišnje države, najstarije države nakon helenske Grčke u ovom dijelu Evrope. Države koja je bila spremna da pruži utočište svima kojima je utočište bilo potrebno, koji su kroz vijekove unazad protjerivani i sa zapada i sa istoka. Ne treba nikakav sporazum da sačuva taj integritet Bosne! Integritet Bosne nadživio je i Rastka Nemanjića i njegovo svetosavlje kao zvaničnu državnu politiku srpske države Srbije, a preživjet će i nadživjeti njegove sljedbenike Vučića i ovog bivšeg muamera.

Postavlja se pitanje zašto Vučić i ovi njegovi poslušnici u Sandžaku ne govore o suverenitetu Bosne? Naravno da neće, jer suverenitet je pravo vršenja vrhovne političke vlasti nad državom. Srbija faktiči nikad nije priznala suverenitet Bosne i Hercegovine. U tu svrhu, osporavanja suvereniteta Bosne i Hercegovine jako dobro koriste i poslušnike velikosrpske ideologije među Bošnjacima.

Kada ovaj srpski predsjednik Srbije, pominje „integritet Bosne“ (uvjek samo to govori bez izuzetka) on sa znanjem i predumišljajem nikada ne spominje i suverenitet jer zna da je to ono što treba uništiti da bi prigrabio tu zemlju. On kaže „100 za jednog“, ubijte jednog mi ćemo stotinu pa da vidite, a to nam svjedoči onih 8372 ubijenih Bošnjaka i Srebrenica. To potvrđuje i kada pravi specijalne odnose sa entitetom RS ili kad mimo državnih institucija pokušava da otme prirodna bogatstva i Drinu i pravi hidroelektrane.

Bosna je suverena država, za njene granice su se izborili njeni građani i u poslednjem ratu, kada je nad Bošnjacima izvršen genocid za koji je Srbija okrivljena, a za koji niko nije odgovarao. Bosna ima svoj parlament, ima svoje državne institucije koje će svim građanima garantovati suverenitet na cijeloj teritoriji matične nam i voljene Bosne i Hercegovine.

Kada „nagraišem“ na ove i slične izjave ovih velikosrpskih poslušnika sve više mi se nameće stav da zaista autonomija Sandžaka je jedan od jakih stubova suverenosti Bosne i Hercegovine.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala sandžak.rs 
Tagovi

Može vam se svideti