Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Sjenica Vijesti

Mirsad Hodžić: Zašto se Sjenici se ne uplaćuje rudna renta?!

Share

“Sjenica je jedan od nahjladnijih gradova Evrope, devet mjeseci traje grijna sezona a temperature padaju i ispod minus 40 stepeni. U sretnim zemljama, takve teritorije su oslobođene poreza i imaju druge povlastice. Logično bi bilo da u takvim uslovima, država omogući građanima kupovinu drva, uglja i struje po nižim cijenama”, istakao je na početku svoga obraćanja i pitanja upućeno ministru rudarstva i energetike, narodni poslanik iz Sandžaka Mirsad Hodžić.

Pitanje gospodina Hodžića se odnosilo na rudnik uglja “Štavalj”, za koji po zakonskoj regulativi Sjenica ima pravo naplate rente. No, zakon se ni ovoga puta ne poštuje i Opštini se renta ne uplaćuje.

Ne samo da građani opštine Sjenica nemaju nikakve povlastice, nego su štaviše prinuđeni da isti taj ugalj koji u principu njima pripada, kupuju i to preko posrednika, po visokoj cijeni.

Hodžić je kazao i da javne ustanove, poput škola i obdaništa i slično, također plaćaju za svoj ugalj, a da bi na ime spomenute rente najbolje bilo da se osigura besplatni ugalj za makar njihovo grijanje.

Tagovi

Može vam se svideti