Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Bosna i Hercegovina Vijesti

Ministrica Turković odgovorila: Traže mi izvinjenje oni koji su premještali masovne grobnice

Share

Imajući u vidu brojne reakcije nakon gostovanja ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković 11. decembra 2020. godine na FACE TV, te iskrivljivanje izjava i njihovu zloupotrebu u javnom prostoru, ministrica Turković je dala pisanu izjavu u vezi sa tim.

Turković je u navedenoj emisiji govorila, između ostalog, o ukidanju bh. entiteta, nakon čega su uslijedile brojne reakcije iz RS-a.

Regiranje, odnosno izjavu ministrice Turković u vezi s tim prozivkama prenosimo u cijelosti:

Naše viđenje budućeg uređenja Bosne i Hercegovine je poznato odranije i već je u nekoliko navrata izazivalo polemike u javnosti. Dakle, stranka kojoj pripadam, ali i ja lično, smatramo da bi naša država bila najfunkcionalnija sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim. S obzirom na to da su ovi politički stavovi poznati i uvijek dostupni javnosti, ne vidim razlog za burne reakcije kojima se bespotrebno podižu tenzije.

Također, imajući u vidu različite zahtjeve i reakcije mnogobrojnih političkih predstavnika nakon mog gostovanja, od kojih se velika većina vjerovatno nije ni udostojila da pogleda kompletan intervju, želim da naglasim da iskrivljivanje i zloupotreba mojih izjava, s ciljem skretanja pažnje sa važnih procesa koji se dešavaju i koji slijede, nikome neće donijeti ništa dobro na ovim prostorima. Jasno je da posljednja dešavanja u UN-u, pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD-a i Evropskoj uniji, ali i drugi najavljeni procesi, unose nervozu kočničarima napretka Bosne i Hercegovine, ali je nedupustivo i s gnušanjem odbacujem zloupotrebu i konstruisanje mojih izjava, posebno u kojima su iznesene tvrdnje da sam vrijeđala jedan narod. To sam, podsjećam, i u pomenutom gostovanju demantovala i pojasnila.

Međutim, složit ću se sa mnogim reakcijama i zahtjevima da je potrebno izbjegavati zapaljivu retoriku, te da je potrebno da uvažavamo jedni druge i poštujemo Dejtonski mirovni sporazum. Za početak, predlažem da se prestane negirati genocid nad Bošnjacima, da se poštuju sudske presude, da se prestanu veličati ratni zločinci, da se oduzmu odlikovanja ratnim zločincima, da se konstantno ne vrijeđa jedan narod svodeći ga na vjersku skupinu, da se ne vrijeđaju vjerski službenici…

Također, za početak, važno je da prestane sistemska diskriminacija u bh. entitetu Republika Srpska, da se ispoštuje presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i bošnjačkoj djeci omogući izučavanje bosanskog jezika, da se iz udžbenika ukloni ratni zločinac Ratko Mladić, da se poštuje član 97. Ustava entiteta RS i da se omogući zapošljavanje u javnom sektoru po popisu iz 1991. godine, da se ukloni ilegalno sagrađena crkva u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju, da se rasvijetle ubistva 13 povratnika u entitetu RS…

Početak rješavanja ovih problema, istinski bi potvrdio da poštujemo zakone, Ustav, Dejtonski sporazum, te da više uvažavamo i poštujemo jedni druge.

O pojedincima koji su tražili moje izvinjenje i držali moralne lekcije, ne bih puno govorila. Podsjetit ću da su neki od njih, prema izjavama svjedoka, umiješani u premještanje masovnih grobnica nakon genocida u Srebrenici i ratna dešavanja u Kotor Varošu i Banjoj Luci, dok su neki, mimo cijelog civiliziranog svijeta, odbili da se 11. juli proglasi Danom žalosti u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Faktor

Tagovi

Može vam se svideti