Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Kultura i obrazovanje Nova Varoš Novi Pazar Politika Priboj Prijepolje Sandžak Sjenica Srbija Tutin Vijesti

Ministrica Čomić u posjeti BNV: Ministarstvo treba biti alat za zahtjeve građana

Share

Posjeta ministrice Gordane Čomić Bošnjačkom nacionalnom vijeću je dio njenih redovnih posjeta nacionalnim vijećima u Srbiji koji su započeti ove godine.

Predsjednica Curič je informisala ministricu o preprekama na koje Bošnjaci nailaze kada je u pitanju obrazovanje na bosanskom jeziku, a što je posljedica opstrukcija Ministarstva prosvjete sa davanjem saglasnosti.

Bošnjačko nacionalno vijeće će, poštujući zakonski okvir i kroz institucije sistema, nastaviti da radi na poboljšanju položaja Bošnjaka i na rješavanju statusa regije Sandžak. Nadam se našoj uspješnoj saradnji i polažem veliku nadu u novoosnovano Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kazala je predsjednica Curić.

Dr. Curić je također istakla da su izmjene zakona umanjile prava nacionalnih manjina, a bilo je riječi o ravnomjernoj nacionalnoj zastupljenosti u javnim ustanovama, kao i o pravu Bošnjaka na informisanje na bosanskom jeziku.

Naglašavajući želju za dijalogom, ministrica Čomić je kazala da bez slike Srbije koju vi (Bošnjaci i nacionalne manjine) vidite, ona neće biti potpuna, neće biti mozaik koji se složi tako da svi mi koji želimo da živimo bolje 2030. godine, zaista tako i uradimo