Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Politika Sandžak Vijesti

Mešihat IZ Sandžaka: SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Share

Obavještavamo našu javnost da je jutros oko 7:30 časova postavljena barikada na putu prema započetoj izgradnji Islamskog centra u Novom Pazaru kod Velikog groblja, čime su blokirani dalji radovi na izgradnji koje sprovodi Islamska zajednica Srbije, kao tradicionalna vjerska zajednica muslimana u Srbiji sa punim pravnim subjektivitetom i historijskim kontinuitetom više od 150 godina.

Naime, grupa ljudi postavila je fizičku prepreku na putu koji vodi ka placu na kojem su Islamska zajednica Srbije i Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, kao jedini vlasnici parcele, započeli izgradnju islamskog centra u Novom Pazaru.

Ispostavilo se da se radi o naoružanoj grupi ljudi, simpatizera i članova SPP-a, s kojima je, na žalost, bio prisutan i jedan broj naših kolega imama koji pripadaju drugoj Islamskoj zajednici.

Islamska zajednica Srbije o ovom događaju obavijestila je sve nadležne državne organe, od kojih očekujemo brzu reakciju u skladu sa zakonom. Smatramo da je to jedini put kojim se mogu spriječiti mogući problemi s fatalnim ishodima.

Uvjereni smo da pokušaj sprječavanja izgradnje Islamskog centra, pod navodnim izgovorom „čuvanja“ vakufske imovine ima za cilj da ponovo, nakon teško uspostavljenog mira među vjernicima, bude novi povod za sukobe. Takvo stanje može biti samo na štetu vjernika, ali i svih građana Novog Pazara. Podsjećamo da je muslimansko groblje preko kojeg postoji put već duži niz godina, koji je od jutros fizički blokiran, vakuf svih muslimana, a ne privatno vlasništvo bilo kojega pojedinca ili organizacije.

S obzirom na to da smo ranijih godina imali priliku da se uvjerimo u pogubne posljedice međumuslimanskih sukoba, očekujemo od svih vjernika, ali i od svih državnih organa da isključivo djeluju u skladu sa zakonom, a nipošto da se ne dozvoli samovlašće i radikalizacija od strane spomenute grupacije.

Naglašavamo da je izgradnja Islamskog centra na ovoj lokaciji od izuzetnog značaja za sve stanovnike Novog Pazara, a posebno stanovnike ovog dijela grada, i da Islamska zajednica Srbije neće nipošto i nikome dozvoliti da spriječi projekat izgradnje Islamskog centra.