Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Kosovo Makedonija Preševska Dolina Sandžak Srbija Svijet Vijesti

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA UVIĐA: SRBIJA JE FAKTOR DESTABILIZACIJE NA BALKANU

Share

Četvrti dan se ne stišavaju srpske šovinističke strasti povodom izjava prilikom predstavljanja političkih preporuka za administraciju izabranog predsednika Džoa Bajdena.

U višečasovnom pretresu pred Odborom za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, gdje se zapravo daju preporuke budućem predsjedniku, Medlin Olbrajt je između ostalog izjavila da naredna američka administracija trebaju odlučnije raditi na saradnji sa EU i na zbližavanju sa zemljama zapadnog Balkana.

Ona je kazala da Srbija ne treba blokirati nezavisnost Kosova, te preporučila kako nedavno otvorenu kancelariju DFC u Beogradu, treba iskoristiti kao sredstvo pomoći državama Zapadnog Balkana kroz investicije.

Olbrajt se nakon izjava pred Odborom, kroz srpske režimske tabloide predstavlja kao srbomrzac, na krajnje degutantne ali uobičajene beogradske načine je vrijeđana, a zapravo se jako pohvalno izražavala o srpskom narodu:

Osim Medlin Olbrajt, govorili su i drugi.

Predsedavajući Odbora, kongresmen Eliot Engel, pozvao je Srbiju da prizna Kosovo.

On je upozorio da je novoformirani Specijalni sud “postao etnički sud“, iskazujući zabrinutost što su do sada optuženi samo Albanci, ali ne i Srbi, koji su objektivno i počinili mnogo više zločina.

Reforme u Bosni i Hercegovini, gdje se također ističe opstrukcija Srbije, trebaju biti jedan od prioriteta buduće američke administracije, složni su učesnici.

Januš Bugajski, predstavnik nevladine Džejmstaun fondacije i stručnjak za balkanska pitanja je istakao nužnost dijaloga Republike Kosovo i Srbije, kao i reformu Bosne i Hercegovine.

Profesor vašingtonskog univerziteta “Džons Hopkins” prof. Daniel Server, kao stručnjak za Balkan, izjavio je da i dalje postoje problemi između Srbije i Kosova, kao i unutar BiH, gde je Srbija, takođe, faktor.

Vezano za Bosnu i Hercegovinu, stajališta su da je Dejtonski sporazum prevaziđen i da treba pristupiti iznalaženju novog i boljeg rješenja

Tagovi