Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Kosovo Vijesti

Masovne grobnice albanskih civila pronađene u blizini Novog Pazara

Share

Iako je predsjednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović, istakao za medije da proces još traje i da se ne zna ko su ljudi čija su tijela pronađena, sasvim je već izvjesno da je riječ o albanskim civilima koje su srpske snage ubile za vrijeme rata na Kosovu.

Naime, prema saznanjima institucija i sigurnosnih službi Republike Kosovo još i prije pronalaska tijela, govore da su Albanci dovođeni na ovo područje, na kojem iskopavanja traju još od 2015. godine.

Također, iz Fonda za humanitarno pravo Beograd, koje raspolaže brojnom dokumentacijom, tvrdi da je riječ o petnaest civila iz sela Rezale, Zabelj i Gladnog sela.

Lider parlamentarne opozicije Šaip Kamberi,  u Skupštini Srbije je nedavno pozvao srpsko premijera da zajedno obiđu Batajnicu, mjesto kampa specijalne policijske jedinice, za koje se smatra da je najveća masovna grobnica Albanaca u Srbiji.

Ubijeni Albanci su u posebnoj operativno-sigurnosnoj akciji kodnog naziva “Dubina dva”, prevoženi na razne lokacije u Srbiji, da bi se zločin prikrio.

Dokumentarni film Ognjena Glavonića, koji je prikazan na brojnim međunarodnim festivalima i koji nosi upravo naziv “Dubina dva”, detaljno govori o ovom poduhvatu srpskih državnih organa.


Iskopavanja u Kiževiku su započeta u novembru 2015., a nešto ranije, u junu 2014. godine je u mjestu Rudnica pronađeno 47 tijela.

Iskopavanja u Rudnici su također započeta na osnovu saznanja iz Prištine. U nastavku možete pogledati prilog Al Jazeera Balkan od prije pet godina, sa dženaze pronađenima u Rudnici.

 

Tagovi

Može vam se svideti