Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Biznis Politika Sandžak Srbija Svijet

Ljajić priznao da od 2015. prodaje oružje Armeniji

Share

Afera sa prodajom oružja Armeniji, bila je jučer u fokusu pažnje novinara Radio Slobodna Evropa, Ognjena Zorića i Maje Živanović.

Za reportažu koju su pripremali, u više navrata su tražili izjave iz Ministarstva spoljnih poslova, ali ih nisu dobili. Rasim Ljajić, čije ministarstvo trgovine daje krajnju dozvolu za izvoz oružja, bio je voljan za izjave.

“Ugovore koji su od 2015. godine…, bilo je ugovora i iz 2016. i 2017 godine, moguće je da je tada bilo izvoza i te vrste naoružanja. Za 2020. godinu važi ono što sam rekao”, kaže Ljajić, a koji je još ranije kazao da ne može otkriti privatnika koji je ove godine u maju mjesecu obavio trgovinu.

RSE dalje navodi istraživanje novinara Danasa i članak od 21. jula, po kojem je kompanija koja je obavila sporni izvoz u Armeniju “pod kontrolom” Slobodana Tešića, trgovca oružjem koga su 2017.  SAD stavile na “crnu listu”.

U širem tekstu RSE navodi se i mišljenje vojnog analitičaa Aleksandra Radića, koji upozorava da bi afera mogla ugroziti poslovne odnose sa Azerbejdžanom koje, dodaje, nije bilo lako izgraditi:

“Znalo se da dozvola za izvoz Armeniji može dovesti do negativne reakcije Azerbejdžana koji je, već godinama, prioritet u tom regionu u razvoju saradnje sa Srbijom”, kaže Radić i ukazuje na opasnost uugrožavanja poslova Srbije za Azerbejdžanom, a čija vrijednost je blizu 60 miliona dolara.

Azerbejdžan je pokazao i prijateljstvo prema Sandžaku, pa je jedna od vrijednijih donacija potpuno opremanje sale Kulturnog centra u Novom Pazaru 2012. godine.

(RSE; Sandžak.rs)

Tagovi

Može vam se svideti