Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Kosovo Region Srbija Vijesti

KURTI Ne dopušta bosanski scenarij VUČIĆ: ‘Nikada nisam bio na ovakvom sastanku’

Share

Premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti, ponovio je protivljenje uspostavi Zajednice srpskih opština (ZSO), jer je to protiv Kosova, a nije ni od koristi za Srbe u toj državi, prenosi  GazzetaExpress.

Kako dalje prenosi ovaj portal, Kurti je rekao da ne žele da se scenarij Bosne i Hercegovine ponovi na Kosovu, aludirajući na Republiku Srpsku koja je i godinama nakon rata i dalje faktor nestabilnosti u toj državi.

Pitanje srpske i ostalih manjina, Kosovo treba rješavati uspostavom nacionalnih vijeća, kako je to riješeno pitanje Albanaca i Bošnjaka, kao i inače manjina u Srbiji, podvukao je premijer Kurti.

Kosovska strana je poseban fokus na sastanku stavila na pitanje nestalih u toku rata 1998. i 1999. godine.

U Srbiji su inače, na više lokacija otkrivene masovne grobnice Albanaca, a postoje upozoravajuće indicije da takvih ima i u Sandžaku.

Kurti nakon sastanka izrazio nadu će Vučić ozbiljno razmisliti o njegova četiri prijedloga:

  • spomenuto pitanje nestalih i masovnih grobnica na teritoriji Srbije, čije lokacije srpske sigurnosne službe i do danas ne rasvijetljavaju;
  • potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini po uzoru na onaj koje Lihtenštajn, Norveška i Island imaju sa Evropskom unijom;
  • međusobno priznanje pri čemu će se primjenjivati princip reciprociteta, a na osnovu čega je srpskoj strani predočen spomenuti plan o uspostavi nacionalnih vijeća, umjesto ZSO kao svojevrsne “republike srpske”
  • potpisivanje sporazuma između Republike Kosovo i Republike Srbije kojim bi se obje strane obvezale da ne napadaju jedni druge.

Sa druge strane, Aleksandar Vučič je ne baš ubjedljivo, nakon sastanka govorio o navodnom “detoniranju” Kurtija, kada mu je odvažno poručio da nikada neće priznati Kosovo.

– Ljudi, ja ovakvom sastanku nisam prisustvovao, nečemu što nikakve veze sa realnošću i odgovornošću nema. Više sam ja njima rekao nego bilo šta, rekao je Aleksandar Vučić nakon sastanka