Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Berane Bijelo Polje Crna Gora Gusinje Petnjica Plav Pljevlja Taslidža Politika Rožaje Sandžak Vijesti

“Kosovo za Sandžak”: Požar u Dacićima podmetnut

Share

Povodom požara koji je zahvatio rožajsko selo Daciće i objekat osnovne škole u kojem je u potpunosti uništena unutrašnost objekta i školski inventar oglasila se organizacija “Kosovo za Sandžak” koja u svom saopštenju navodi da je riječ o podmetnutom požaru.

Iz organizacije “Kosova za Sandžak” navode da su sa velikim bolom primili gorke vijesti iz Rožaja o nizu požara u toj sandžačkoj opštini, i da su posebno ogorčeni zbog tužne vijesti o paljenju jedine osnovne škole u kojoj se nastava odvija na albanskom jeziku u ovom dijelu Sandžaka.

Prema izjavi direktora škole Hadži Lajćija, požar je izbio u jednom dijelu objekata i proširio se u unutrašnjost objekta, a vatrogasci su pokušavali da izbave inventar, arhivu i dnevnike.

“Opravdana je sumnja da je požar podmenut, pa stoga tražimo od nadležnih državnih sigurnosnih organa da slučaj ispitaju i u najkraćem roku otkriju i kazne eventualne počinitelje ovog gnusnog djela sa velikim posljedicama i za ovu školu i selo, ali i za cijeli rožajski kraj.

Ističu da u vrijeme kada je Crna Gora izložena “kontinuiranim višemjesečnim pritiscima velikosrpskih krugova, što je podržano i od djela sveštenstva, posve je jasno da su isti ti krugovi preokupirani stvaranjem vještačkih problema. U tom smislu i nečasna akcija protiv osnovne škole ‘Dacaj’ se može smatrati djelom iste anti-državne kampanje.”

Kako navode od nadležnih institucija očekuju detaljnu istragu i otkrivanje da li je riječ o terorističkom činu, a skreću pažnju i podsjećaju da su anti-albanski aktivisti  još ranije pokušavali uništiti značajnu školu te na taj način zaustaviti obrazovanje albanske djece.

Otkrivanjem počinioca će se ukloniti i sumnje i ljage koje se nakon ovog gnusnog čina bacaju, a svakako da bi zakonska reakcija išla i u prilog suživota, kao i u korist dobrih odnosa među narodima ovog prostora”, zaključuju u organizaciji “Kosovo za Sandžak”.

Tagovi

Može vam se svideti