Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Srbija Vijesti

Kongresmen Engel: SRBIJA JE HIBRIDNI REŽIM, TAOC RUSIJE, NE KAŽNJAVA ZLOČINE I “ZAGLAVLJUJE” BOSNU

Share

Predsjedavajući Odbora, kongresmen Eliot Engel, pozvao je Srbiju da prizna Kosovo.

Engel je rekao da je Kosovo nezavisno, da se to neće promijeniti i da nema koraka unazad, a Srbija mora priznati Kosovo kako bi postala članica Evropske unije.

Uz ocjenu da je 1999. godine spriječen genocid na tlu Evrope, kongresmen Engel je dio svog obraćanja posvetio radu Specijalizovanog suda za ratne zločine na Kosovu.

On je rekao da problemi sa sudom ostaju, da međunarodna zajednica nije pozvala Srbiju, već Kosovo da formira specijalni sud i apelovao Sjedinjene Države i saveznike da „ne dozvole da to postane etnički sud“, budući da su do sada optuženi samo Albanci, a ne i Srbi.

Čitajte zakon, Sud ima nadležnost za sve ratne zločine koji su počinjeni na Kosovu tokom sukoba, nezavisno od toga koja nacionalnost ih je počinila, rekao je Engel.

Istakao je i da je u Srbiji, nakon zatvaranja suda u Hagu, vrlo malo počinilaca zločina na Kosovu, uprkos dokazima, privedeno pravdi. Pomenuo je i obećanje sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će riješiti ubistvo trojice američkih državljana albanskog porekla, braće Bitići iz 1999. godine, ali da ništa nije urađeno.

 

PROČITAJTE POVEZANO: MEĐUNARODNI POZNAVAOCI SLOŽNI, SRBIJA JE FAKTOR DESTABILIZACIJE NA BALKANU

Govoreći o Srbiji, Engel se osvrnuo i na blisku vojnu saradnju sa Rusijom i napomenuo da je prema izveštaju Pentagona ta saradnja porasla od dolaska Aleksandra Vučića na vlast.

Ponovio je reči nekadašnjeg američkog zvaničnika Brajana Hojta Jia da „Srbija ne može sjediti na dvije stolice“ i podsjetio je da je Fridom Haus Srbiju ocijenio kao „hibridni režim“, a da je demokratski prostor smanjen.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Engel je rekao da je BiH „zaglavljena“ država. On je istakao da je Dejtonski sporazum odveo BiH najdalje dokle je mogao, ali da se političko uređenje sada mora mijenjati kako bi država mogla napredovati.

(Slobodna Evropa)