Učitavanje

Unesite za pretraživanje

KOME I ČEMU SLUŽI SPORAZUM SNS I SPP?

Autorske kolumne Nova Varoš Novi Pazar Priboj Prijepolje Region Sandžak Sjenica Srbija Tutin Vijesti

KOME I ČEMU SLUŽI SPORAZUM SNS I SPP?

Share

Piše: Albin Gegić, tutinskenovine.com

Na fonu “Koalicionog sporazuma SNS-a i SPP-a o normalizaciji odnosa Srba i Bošnjaka i politike pomirenja” a koji su objavili mediji, zanimljiva je suština a i činjenica da ga nisu potpisali Aleksandar Vučić (SNS) i Muamer Zukorlić (SPP), već Darko Glišić i Samir Tandir.

Mediji prenose i da su lideri drugih bošnjačkih stranaka “tražili pozicije za sebe” te da su “vodili pogrešne politike u Raškoj oblasti”(???).

Nije navedeno šta se pod time podrazumijeva. Mediji navode da taj sporazum predviđa rješavanje gorućih pitanja: gasifikacija, nastavak izgradnje auto puta prema Crnoj Gori i kraka auto puta prema Sarajevu, izgradnja visokonaponske i niskonaponske mreže, izgradnja Kliničko-bolničkog centra u Novom Pazaru…

PRVO:

Ne može situaciju promijeniti nabolje odnose Srba i Bošnjaka u Srbiji i na Balkanu dok SNS negira genocid u Srebrenici i ostale zločine u BiH, u Sandžaku, Hrvatskoj, na Kosovu.

Dok se u režiji SNS-a na televizijama sa nacionalnom frekvencijom promoviraju i populariziraju osuđeni ratni zločinci Vojislav Šešelj, Dragan Vasiljković – Kapetan Dragan i drugi u Hagu osuđeni ratni zločinci. Ne mogu Bošnjaci da žmure na učestalo pojavljivanje Dragoslava Bokana na raznim televizijama, a on je vodio paravojne formacije na ratišta u BiH i Hrvatskoj koje su činile velike zločine.

SNS mora da prestane sa veličanjem zločina i zločinaca.

DRUGO:

Gasifikaciju u Sandžaku je pokrenuo rahmetli Šemsudin Kučević još prije deset godina. Nekoliko puta je tim povodom putovao u Slovačku, razgovarao sa ambasadorom ove zemlje u Beogradu, ministrima u Vladi Republike Srbije. Znaju podrobno sve o tome u SNS-u.

Izgradnja auto-puta prema Crnoj Gori je međudržavni projekat, šta može tu SPP Muamera Zukorlića da uradi zaista ne znam i ne vidim, baš kao i krak auto-puta prema Sarajevu o kome su dogovor napravili Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan.

Dalekovodi u Sandžaku ( za ovaj na području opštine Tutin je sigurno) nisu rekonstruisani 40 i više godina, a to je obaveza države a ne stranaka.

Projekat izgradnje Kliničko-bolničkog centra Novi Pazar je započeo dr. Sulejman Ugljanin kao gradonačelnik Novog Pazara. On je i najviše uradio do sada da se ostvari projekat KBC Novi Pazar. Ovaj projekat je dosta odmakao i trebao bi biti završen u narednih pet godina.

Jedino je logično da SNS hoće da nagradi Zukorlića zbog promjene imena stranke koja se više ne zove Bošnjačka demokratska zajednica već bezlično Stranka pravde i pomirenja. Nema više ni Bošnjaštva ni Sandžaka.

 

Nije prežalio: Vučić okupio funkcionere SDP, a ne njega..

 

Kao angažiranog novinara, zanima me geografski i životni prostor koji dijele i u njemu zajedno žive Srbi i Bošnjaci. Ovakvi stranački ugovori nisu dobar put do vidljivog pomirenja i poboljšanja odnosa ova dva naroda. Kohabitacija je normalnost a ne iznuđeno rješenje a u njoj treba da učestvujemo svi. Vjerujem da ovaj koalicioni sporazum neće donijeti relaksaciju već konfrontaciju. Izgleda da je to njegov cilj. Na kraju svega, Bošnjaci neće pristati da u Srbiji budu vjerska skupina, a ovo je izgleda probni balon.

Bilo kako bilo, dobro je što potpisnici nisu Aleksandar Vučić i Muamer Zukorlić već niže rangirani zvaničnici dviju stranaka. I da ovaj nazovi DOKUMENT ode što prije u zaborav.

Za dobro i jednih i drugih budućnost se gradi na drugim i drugačijim temeljima.