Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Politika Sandžak Srbija

KO O ČEMU, SRPSKI PARLAMENTARCI O SULEJMANU UGLJANINU /VIDEO: ODGOVOR ENISA IMAMOVIĆA/

Share

“Ako je dnevni red izbor predsjednika Skupštine Srbije, valjda treba da se govori o tome”, kazao je Enis Imamović negodujući zbog neprimjernih komentara o gospodinu Ugljaninu, a što nije nikakva novina u srpskoj “demokratiji”.

Kada dr. Sulejman Ugljanin bude kandidat za predsjednika Skupštine, razgovaraćemo o njemu, kazao je ukratko Imamović

Zahjtevi dr. Sulejmana Ugljanina za formiranjem autonomne pokrajine Sandžak, a što je i ovog puta bio razlog spominjanja, omogućuje Ustav Republike Srbije, zaključio je narodni poslanik SDA Sandžaka.

Također, učesnici rasprave su postavljali i pitanje učešća SDA Sandžaka u vladi koju je predvodio Ivica Dačić 2012-2014, a što je navođeno kao odgovor poslanicima SDA koji su odbili dat podršku njegovom izboru za predsjednika parlamenta.

Na ovaj prigovor, Imamović je pokazao dokument koji je Dačić potpisao prije ulaska SDA Sandžaka u vladu, a koji podrazumijeva uspostavu autonomije Sandžaka upravo.

Upravo je nepoštivanje onoga što su potpisali i Dačić i Vučić, dovelo do toga da SDA Sandžaka tada napusti učešće u vladi.

Ustav garantuje da Sandžak bude autonomna pokrajina

Sulejman ugljanin još uvjek nije kandidat za predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije, ali kada to bude onda će moći da se govori o njemu.Što se tiče Ustavnih načela i što se tiče ustavnosti i zakona koje Sulejman Ugljanin traži od ove države to je formiranje nove Autonomne pokrajine Sandžak, to omogućuje Ustav Srbije u članu 182. I kada Sulejman Ugljanin i njgova stranka traži da se Sandžak definiše kao nova autonomna pokrajina i te kako poštuje Ustav i te kako radi po Ustavu i ustavnim ovlašćenjima, a zadatak Narodne skupštine i narodnih poslanika jeste da mjenjaju Ustav i traže izmjene Ustava.

Gepostet von SDA Sandžaka am Donnerstag, 22. Oktober 2020

 

Sporazum trebao da dovede da Sandžak bude nova autonomna pokrajina

Pred sobom imam sporazum koji su potpisali Ivica Dačić i Aleksandar Vučić u kome se u 13 tačaka spominje Sandžak, ekonomski razvoj Sandžaka, decentralizacija Srbije i svi aspekti koji treba da dovedu do regionalizacije, a Sandžak do statusa nove autonomne pokrajine.Sporazum je potpisan 28. januara 2013. godine, na njemu se nalaze potpisi dr. Sulejmana Ugljanina, Aleksandra Vučića i Ivice Dačića i on se tiče učešća SDA Sandžaka u Vladi Srbije. S obzirom da tadašnja Vlada nije uradila ništa po pitanju sporazuma i tačaka sporazuma SDA Sandžaka je izašla iz te Vlade i više nije bila članica te vladajuće većine.

Gepostet von SDA Sandžaka am Donnerstag, 22. Oktober 2020