Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Bosna i Hercegovina Politika Region Srbija

Kljuić o srpskom fašizmu: Vučić je pucao na Sarajevo, ne smijemo vjerovati da ne namjerava i ponovo

Share

Govoreći u emisiji Pressing N1 o kontinuitetu srpskog fašizma, bosanskohercegovački političar iz reda hrvatskog naroda Stjepan Kljuić, osvrnuo se na aktualnu beogradsku kliku vlasti.

Politički mongoloid, glasila je njegova kvalifikacija Aleksandra Vulina, a kao toliko degutantne za bilo kakav komentar, Kljuić je naveo i primjer srpskog ambasadora u Sjedinjenim državama Marka Đurića.

No da nipšto nije riječ o bezazlenoj politici, na šta Kljuić upozorava Kljuić, govori i činjenica da je Aleksandar Vučić i ranije pucao na Sarajevo i da je iznosio užasavajuće ideje o ubijanju sto civila za jednog vojnika, a od čega se nikada nije odrekao.

Kljuić je istakao da je Vučić Šešeljev učenik, da je ponovo spreman da puca na Sarajevo, mada ne i lično, na koju pomisao se Kljuić sarkastično osvrnuo.

On je kazao da su zbog srpskog šovinizma kroz cijeli XX vijek, nevolje pratile sve okolne narode, a da je zahvaljujući takvom necivilizacijskom ponašanju Kraljevina Jugoslavija jedina evropska država u čijem parlamentu su ljudi ubijani, ukazujući na slučaj Stjepana Radića iz 1928..

 

Stjepan Kljuić je član prvog demokratski izabranog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, a na toj funkciji je ostao i čitavo vrijeme rata. Bio je i prvi predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, ali se kasnije razišao sa Farnjom Tuđmanom, osnivačem ovog pokreta. Kljuić je kasnije osnovao Republikansku stranku BiH, a u pojedinačnom smislu se smatra jednim od najboljih poznavaoca prilika u današnjoj Bosni.

Tagovi

Može vam se svideti