Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Politika Preševska Dolina Region Srbija Vijesti

KAMBERI NA KRAJU MANDATA: Bilo nas je 6 opozicionih naspram 244 režimska poslanika

Share

Na završetku ovog kratko, ali burnog mandata privremene Skupštine, oglasio se putem facebooka predsjednik jedinog opozicionog kluba u Skupštini Srbije, gospodin Shaip Kamberi.

Dragi prijatelji,
Juče sam završio svoj mandat kao član parlamenta za ovo dvogodišnje zakonodavno tijelo, zajedno sa kolegama iz naše Parlamentarne grupe.
Bili smo samo 6 opozicionih poslanika ispred 244 poslanika parlamentarne većine.
Ali bez obzira koliko jeste bitno, ipak nije sve u broju. Čak i da nas je bilo više, politika i odluke parlamentarne većine i autoritarne vlasti Aleksandra Vučića, ostali bi isti.
Mnogo je važnije ono što politika predstavlja. Dakle, poslanici iz Doline u Skupštini Srbije dobijaju smisao i vrijednost od politike koju predstavljaju, a ne samo od svog prisustva ili broja.
Lično sam pokušao da iskoristim svoj položaj poslanika, najbolje kako sam znao i onako kako vjerujem.
Naravno da mogu bolje. Treba mi više od toga. Nisam savršen i pravim greške, kao i svako drugo ljudsko biće.
Ali dao sam svoj maksimum da zastupam interese građana koje sam zastupao. Interesovanje regiona iz koje sam delegiran.
Pokrenuo sam brojne teme. One koje su prioritet narodu Doline, ali i svima koji odbacuju autoritarnu vlast i hegemonistički karakter današnje Srbije Aleksandra Vučića.
To je protivljenje miru i nedemokratska moć.
To je politika kontinuiteta državne diskriminacije na nacionalnoj osnovi Albanaca i društveno-ekonomsko ugnjetavanje Preševske doline, negiranje genocida i ratnih zločina, kao i državna politike veličanja osuđenih zločinaca, institiranje na rasističkom jeziku, to je politika hegemonizma Srbije u regionu, instrumentalizacija pravosuđa i policije u vlasti, produbljivanje nejednakosti i nepravde, nedostatak dobrih politika u obrazovanju, zdravstvu, životnoj sredini, javnim politikama i socijalnoj zaštiti.. A sve su to teme o kojima sam govorio tokom svojih nastupa.
Bio bih naivan ako bih mislio da to može promijeniti politiku i odluke sadašnjeg režima u Beogradu. Da ćemo demokratizovati Srbiju. Naposlijetku, to je dužnost većinskog naroda, gdje mi kao manjina možemo doprinijeti i pomoći.
Ali sam i dalje uvjeren da je to politika koju trebamo slijediti. Ovo je pravac kojim bi trebali ići.
Trenutno ne postoji nikakva ozbiljna demokratska i progresivna politička snaga u Srbiji koja zaslužuje da budemo njen dio ili njen partner, bilo direktno u vlasti ili indirektno u parlamentu sa pseudo-opozitarizmom.
Nama je potrebno dostojanstveno i istinsko opoziciono nastupanje u parlamentu, te informisanje međunarodne zajednice kako bi se izvršio institucionalni pritisak na vlast u Beogradu za brojna neriješena pitanja,  za demokratiju uopšte, a posebno za pitanje Preševske doline.
Poštovani građani,
Vlade Srbije potpisale su 3 sporazuma za Preševsku dolinu i dobile su obaveze sa međunarodnim prisustvom da ih sprovedu.
Sprovođenje tih potpisanih sporazuma za Preševsku dolinu, od sutra treba biti naš cilj, to bi trebalo da budu naši zahtevi, uslovi, objekti i svrha prema zvaničnom Beogradu.
Nisu nam potrebni ministri i sekretari za lične koristi u vlasti Vučića i današnje opozicije u Srbiji koja može postati vlast nakon izbora 3. aprila, već za realizaciju sporazuma o Preševskoj Dolini,  za slobodu, razvoj, pravdu i društvenu jednakost.
Konačno, iskreno se zahvaljujem svima onima koji su me podržali tokom ove dvije godine, ali i konstruktivnim kritičarima koji su me ohrabrivali da se osvrnem na poboljšanje.
Nastavimo!
Hvala vam!
Tagovi

Može vam se svideti