Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Region Sandžak Srbija Vijesti

Izvještaj Freedom house za 2020. o Srbiji: Ugrožavanje prava, nasilje, loša reakcija na pandemiju…

Share

Negativne ocjene Freedom house za Republiku Kosovo zbog prošlogodišnjeg zbacivanja izabrane vlade Aljbina Kurtija, ali dosta oštriji ton za susjednu Republiku Srbiju:

„U posljednjih nekoliko godina vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) konstantno ugrožava politička prava i građanske slobode, vršeći pritisak na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva“, ukazano je u izveštaju Freedom house.

Ključni događaji u 2020. prema tumačenju Freedome house:

– Izborna lista SNS pobedila je na parlamentarnim izborima održanim u junu 2020. osvojivši značajnu većinu. Opozicione partije koje su činile članice prethodnog saziva Skupštine mahom su bojkotovale glasanje – tvrdeći da su izbori bili neregularni. U februaru 2020, nekoliko nedelja pre nego što su izbori raspisani, spušten je izborni census u namjeri da se umanji efekat bojkota.

– Policija je upotrijebila silu protiv demonstranata okupljenih tokom protesta u julu 2020. zbog najave pooštravanja mera za suzbijanje pandemije Covid 19, nezadovoljstva zbog drugih vidova državne politike i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Uočeno je da je policija napadala demonstrante, prolaznike i novinare u pokušajima da rastera građane sa ulica.

– Reakcija zvaničnika na pandemiju koronavirusa bila je netransparentna. Uskraćivane su informacije o smrtnim slučajevima povezanim sa pandemijom u institucijama socijalne zaštite, uprkos pozivima na njihovu objavu tokom jula. Zdravstveni radnici koji su kritikovali postupanje vlasti u vezi sa pandemijom suočavali su se sa represijom i otpuštanjima. Potpisnici otvorenog pisma objavljenog u julu 2020. podvrgnuti su disciplinskim postupcima.

izvor

Tagovi

Može vam se svideti