Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Svijet Vijesti

Izrael se okrenuo primirju nakon teške raketne paljbe palestinskog otpora

Share

SaharTV – Sigurnosni kabinet izraelskog režima anonimno je odobrio ono što je nazvao „prijedlogom Egipta“ za prekid vatre nakon kontinuirane lavine napada odmazde iz Pojasa Gaze u odgovoru na agresiju Tel Aviva.

Prekid vatre stupio je na snagu u petak u 02.00 po lokalnom vremenu, objavio je cionistički režim sinoć.

“Kabinet za sigurnost jednoglasno je prihvatio preporuku svih šefova sigurnosnih službi, šefa generalštaba, šefa Shin Bet-a (režimske službe za unutrašnju sigurnost), šefa Mossada (špijunske agencije režima) i šefa Vijeće nacionalne sigurnosti da prihvati egipatsku inicijativu o bilateralnom prekidu vatre, koja će stupiti na snagu kasnije “, navodi se u saopštenju.

Visoki dužnosnik Hamasa Osama Hamdan također je potvrdio izvještaje o potencijalu primirja, u izjavi libanonskoj televizijskoj mreži al-Mayadeen, rekavši: “Pokret otpora dobio je garancije od posrednika da će agresija na Gazu prestati.”

Prema NBC News, egipatska vlada – koja je u prošlosti bila uključena u posredničke napore dvaju strana – rekla je da će primirje biti “uzajamno i istovremeno”.

“Dobivene su i druge garancije o protjerivanju okupatorskog režima iz četvrti Sheikh Jarrah u Qudsu i džamije al-Aqsa”, dodao je Hamdan.

Odmazda palestinskih grupa za agresiju i eskalaciju nasilja od strane cionističkog režima je zahvatila sve okupirane palestinske teritorije. Izraleci su dane provodili u skloništima, a prema izraelskim medijima, najmanje 10 osoba je ubijeno. Drugi mediji tvrde da je broj žrtava na izraelskoj strani mnogo veći.

Također u četvrtak, izviješteno je da je kontinuirana lavina raketa iz pojasa Gaze nametnula potpuno zaustavljanje međunarodnog aerodroma Ben Gurion u blizini Tel Aviva, glavnog zračnog terminala izraelskog režima.

Izvještaji o namjeri režima za primirje stigli su dan nakon što je zamjenik čelnika Hamasa Mousa Abu Marzouq proglasio pobjedu skupine otpora i predvidio da će Tel Aviv uskoro zaustaviti napade.

On je istakao da cionistički režim u novom talasu ratovanja nije postigao nijedan vojni cilj, nego je jedino vršio zločine bombardovanja civila i ubijanja žena i djece.

Za 10 dana napada na Pojas Gaze i sukoba u drugim dijelovima okupiranih teritorija, ubijeno je preko 210 Palestinaca, od kojih su oko polovina djeca i žene.

balkan.sahartv

Tagovi