Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Bosna i Herzegovina Politika Srbija Vijesti

Izetbegović: Ako Vučić želi dobre odnose s Bošnjacima neka Srbija plati dug BiH

Share

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da je višestruko indikativna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da želi najbolje moguće odnose s Bošnjacima, kao i da je plan SDA da ukine Republiku Srpsku (RS).

„Prvo, indikativno je da Vučić uporno naglašava da želi imati odnose s narodima, a ne s državom Bosnom i Hercegovinom, a s naročitom pažnjom izbjegava da govori o suverenitetu Bosne i Hercegovine s kojim očigledno ima problem“, kazao je Izetbegović, prenijeli su sarajevski mediji.

Komentarišući Vučićevu izjavu da ulaže u područja gde žive Bošnjaci u Srbiji, lider SDA je naveo da mu je to obaveza.

„Što se tiče pomoći BiH, najbolje bi bilo da Srbija plati dug Bosni i Hercegovini za korištenje hidroelektrana, potopljenog zemljišta i vodnog potencijala Drine“, dodao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, to se, između ostalog, odnosi na desetine miliona evra koje Srbija, odnosno HE Bajina Bašta duguje Srebrenici, a čije bi izmirenje donijelo korist i Bošnjacima i Srbima u toj opštini.

Izetbegović je još kazao da bi, ako Vučić želi najbolje moguće odnose s Bošnjacima i državom Bosnom i Hercegovinom, sigurno predao nekadašnje oficire Vojske RS Svetozara Kosorića i Radoslava Jankovića, koji su pred Sudom BiH osumnjičeni za genocid nad Bošnjacima, a trenutno se nalaze u Srbiji gde ih državni organi kriju i štite.

„Postavlja se pitanje je li ‘srpska snaga’, o kojoj Vučić govori, u tome što je Srbija jedina država u Evropi koja od lica pravde krije i štiti navedene osobe koje su pred međunarodnim sudom, u presudi Ratku Mladiću, određene kao učesnici genocida“, naglasio je lider SDA.

Tagovi

Može vam se svideti