Učitavanje

Unesite za pretraživanje

DEBAKL SRPSKE DIPLOMATIJE! Reakcije u međunarodnoj javnosti na potpisivanje sporazuma

Kosovo Medijski monitoring Sandžak Srbija Svijet

DEBAKL SRPSKE DIPLOMATIJE! Reakcije u međunarodnoj javnosti na potpisivanje sporazuma

Share

Nedavnim potpisivanjem bilateralnog sporazuma Kosova i Srbije, Srbija je de facto priznala suverenitet i nezavisnost Kosova, uprkos tvrdanja Beograda. Osim toga, ovo je izazvalo i burne reakcije u međunarodnoj javnosti.

Najprije je Karl Bilt objavio na tviteru video snimak iz kojeg se da primjetiti zbunjenost srpskog predsjednika. Time je Bilt insinuirao kako Aleksandar Vučić nije ni znao šta potpisuje, niti mu je dato vremena da pročita prije potpisa.

Odmah nakon, oglasila glasnogovrnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova i to na nesvakidašnji način.

Reakcije Bilta i Zaharove zapravo pokazuju kakav “ugled” Srbija uživa u međunarodnoj javnosti, a i to da je stekla nove, veoma moćne neprijatelje na međunarodnoj sceni.

Если Вас позвали в БД, а стул поставили так, будто Вы на допросе, садитесь как на фото #2. Кем бы Вы ни были. Просто…

Gepostet von Maria Zakharova am Samstag, 5. September 2020

Ocjenu o diplomatskom debaklu dijeli i jedan od vođa srpske opozicije i bivši predsjedavajući Skupštine UN Vuk Jeremić. U izjavi za Agenciju Beta, on upozorava na grubo kršenje Rezolucije UN.

Srbija se obavezala i da premesti ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, što je u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 478 Saveta bezbednosti UN u kojoj stoji da se sve članice UN obavezuju da neće učiniti. Srbija je, posle SAD i Gvatemale, tek treća država na svetu koja će imati ambasadu u Jerusalimu.

Osim iz Brisela i Moskve, oštre reakcije stižu i iz Ankare.

U SAOPŠTENJU Ministarstva vanjskiih poslova Republike Turske iznosi se zabrinutost zbog ovakvog kršenja međunarodnog poretka, gdje se između ostalog poziva Srbija da preispita svoju odluku:

Premještanje veleposlanstva u Izraelu u Jeruzalem bi predstavljalo očito kršenje međunarodnog prava.Pozivamo sve zemlje da se pridržavaju rezolucija UN-a po tom pitanju, poštuju povijesni i pravni status Jeruzalema i suzdrže se od djela koja bi dodatno omela rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba., zaključak je turskog Ministarstva

Brojni mediji u Srbiji su također prenijeli izjavu veleposlanika Palestine u Beogradu Muhameda Nabhana, koji je upozorio na urušavanje dobrih odnosa između Palestine i Srbije:

Ukoliko se dogodi da Srbija premesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, biće to u suprotnosti sa međunarodnom pravom i štetiće tradicionalno prijateljskim odnosima Srbije i Palestine

Tagovi