Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Politika Sandžak Tutin Vijesti

GLAS TUTINA SE SADA ČUJE U DRŽAVI Selma Kučević o potrebi poboljšanja sudsta u Tutinu i Sandžaku

Share

Dok susjedne, kao i brojne manje opštine imaju funkcionalne pavosudne organe, u Tutinu je i po ovom pitanju na sceni, slobodno se može reći, državna sistematska opstrukcija.

Narodna spolanica Selma Kučević, govorila je jučer, 8. decembra, u državnom parlamentu o potrebi formiranja samostalnog Prekršajnog i Osnovnog suda za opštinu Tutin, kao i opštinskog Javnog tužilaštva u Tutinu, gdje trenutno djeluju odjeljenja tih sudova, a sa centrom u Novom Pazaru.

Opremljenost posebnom zgradom, kao i brojni drugi uvjeti su ispunjeni u Tutinu, a osim toga postoji i velika potreba za funkcionalnošću.

SDA Sandžaka se u prethodnom periodu više puta obraćala sa ovakvim zahtjevima, naglasila je gospođica Kučević.

U nizu pažljivo formulisanih argumenata, ona je na koncu navela i problem troškova, kako građana, tako i službenika, te na koncu i troškova po javni budžet, a uslijed svakodnevne potrebe sudija i da putuju u Novi Pazar. Također, ovo je posebna priča, a s obzirom na putnu infrastrukturu.

Opština Tutin prethodnih decenija bilježi razvoj u svakom pogledu. To je isključivo posljedica predanosti i rada lokalne samouprave, a pogotovo vrijednih mještana Tutina, među kojima opet posebno, investitori, domaći privrednici i brojna tutinska diijaspora.

Sa druge strane, aktivnosti i neaktivnosti organa državne vlasti, idu u potpuno suprotnom smjeru, pa je država Srbija u Tutinu, faktor kočenja razvoja i nazadovanja.

Izlaganje Selme Kučević možete pogledati u nastavku: