Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Medijski monitoring Politika Preševska Dolina Srbija

GDJE GORI?! Od jutros u Skupštini i na medijima salva napada jer je Kamberi citirao Nelsona Mandelu?!

Share

Nečuveno, ali već su građani cijele Srbije i naviknuti na takvo ponašanje.

Nakon jutrošnjeg Kamberijevog obraćanja, kroz institut poslaničkih pitanja, a povodom svjetskog Dana ljudskih prava, uslijedile su žestoke replike u samoj Skupštini.

Prvo mu je replicirao šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević, upućujući gospodinu Kamberiju pitanje gdje Srbi mogu govoriti kao što Kamberi govori u Srbiji.

O nesuvislost takvog pitanja nije potrebno govoriti. Šaip Kamberi nema ništa sa položajem Srba u drugim zemljama, niti ima bilo šta u zvaničnom smislu sa položajem Albanaca, Bošnjaka ili bilo koga u drugim zemljama.

On je predstavnik Albanaca, ali i svih građana Preševske Doline, zatim svakako i predstavnik Bošnjaka i građana Sandžaka, te na koncu i zastupnik u državnom parlamentu države Srbije, odnosno predstavnik građana Srbije.

Tako da apsolutno nije odgovoran da se na bilo koji način njegova izlaganja ovako tematiziraju.

No, kad je već postavljeno to pitanje, a koje latentno podriva i ustavni poredak same Srbije, tako što se na njega se može i odgovoriti…

Naime, u Republici Kosovo Srbi imaju zagarantovani broj parlamentarnih predstavnika, više nego što to predviđaju bilo koji evropski standardi. Štaviše, oni imaju i svojevrsno pravo veta na brojne odluke, čak i dotle da izbor vlade ovisi o njima.

Isto tako i u Bosni i Hercegovini, o kojem primjeru je zaista izlišno govoriti, gdje Srbi imaju apsolutno pravo svakovrsne samovolje.

Dakle, tačan odgovor na Milićevićevo nesuvislo pitanje, zapravo nije argument koji mu ide u prilog, u prilog srpskim šovinističkim tezama da se Kamberijev glas ne smije čuti jer je on Albanac.

Nakon jastreba Milićevića, uslijedila je i serija naslova na srpskim tabloidima, a sve u cilju spinovanja i izvrtanja konteksta, gdje se jedna uobičajena demokratska parlamentrna aktivnost, štaviše i krajnje konstruktivan i afirmativan govor Šaipa Kamberija, želi predstaviti u najgorem svijetlu.

Namjera je jasna, želi se ostati u tami i svako svjetlo treba ugasiti.

Pogledajte Kamberijevo izlaganje, koje je toliko zlih duhova uznemirilo, da je, prije nego je govori i završio, osvanulo desetine gebelsovksih naslova na beogradskim medijima: