Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Bosna i Hercegovina Historija Region Vijesti

FATIMINA POBJEDA NAD NASILJEM /foto/video/

Share

Nakon što je Srpska pravoslavna crkva u Konjević Polju u dvorištu Fate Orlović, bespravno 1996. godine bespravno započela gradnju divljeg objekta, traje borba ove hrabre bosanske majke.

Crkva je gradnju okončala je1998. u vrijeme kada gospođa Orlović nije bila prisutna.

U međuvremenu su se održali brojni sudski procesi.

11. januara 2008. je postignuta nagodba po kojoj je tužena strana dužna ukloniti divlju crkvu koja je sagrađena. Taj zahtjev je 21. maja 2010. odbijen kao neosnovan, prvostepenom presudom suda, a što je kasnije potvrđeno na višim instancama.

Inače, nagodbu su postigli i potpisali advokat Fahrija Karkin kao zastupnik Fate Orlović, a sa druge strane tadašnji premijer manjeg bosanskohercegovačkog entieta Milorad Dodik i srpski vladika Vasilije Kačavenda, penzionisan 2012. godine nakon niza skandala sa pedofilijom, silovanjima, pa čak i ubistvima.

Konačno je 1. oktobra 2019. Evropski sud za ljudska prava donio presudu kojom nalaže Bosni i Hercegovini izvršenje udluke o uklanjanju divlje crkve.

Jedan od najzanimljivijih sudskih procesa, među brojnim koji su održani, je i onaj koji je okončan u aprilu 2009. godine, a po tužbi srpskih policajaca da ih je gospođa Orlović napala.


Fotografije, faktor.ba

Tagovi

Može vam se svideti