Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Politika Srbija Vijesti

NEGATIVAN ODGOVOR EVROPSKOG PARLAMENTA SRPSKOG PREDSJEDNIKU?

Share

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić postavio je navodno izričit uslov Evropskom parlamentu za nastavak dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima pod okriljem EP – da Tanja Fajon ne bude deo pregovaračkog procesa, tvrdi se u političkim krugovima, a navodi list Danas.

U istom tekstu se navodi da redakcija Danas nije mogla i zvanično provjeriti ove navode, zbog praznika u EP.

Predsjednik države i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, prema saznanjima Danasa, postavio je uvjet da se iz dijaloga isključi Tanja Fajon, jer je nezadovoljan njenim učešćem u prethodnom krugu razgovora, prije svega zbog kritika koje je Fajon upućivala, posebno o izbornim uvjetima na parlamentarnim i lokalnim izborima u junu 2020. godine.

Fajon kao predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, sa te je pozicije pratila dešavanja u srpskoj politici.

Očekuje se da ponovo bude u evropskom timu za pregovore i kao predstavnica Socijalista i demokrata u EP, uz Vladimira Bilčika, izvjestioca EP za Srbiju i poslanika vladajuće Evropske narodne partije.

Ako eventualno i dođe do izuzeća Fajonove, jer je ona nagovještavala da želi da se bavi i drugim balkanskim zemljama, u tom bi slučaju njena poslanička grupa Socijalista i demokrata dala novog predstavnika za dijalog o izbornim uslovima.

Sagovornici Danasa na ovu temu ističu da vlast u Srbiji nema kapacitet da postavlja takve uvjete, niti bi trebalo to da radi ukoliko iskreno želi pregovore.

 

Milan Antonijević, predsjednik Fondacije za otvoreno društvo koja je organizovala prvi krug međustranačkog dijaloga u Srbiji, ističe da se takvi uvjeti, kao što su imena učesnika, ne smiju postavljati ukoliko se želi iskren dijalog.

Ako ulazite iskreno u pregovore, takve uslove ne možete postavljati. Ne vidim mnogo prostora da takav zahtev bude i ispunjen a isključivost nas neće dovesti do dogovora ili bilo kakvog pomaka. EP ima svoju poziciju, govorimo o porodicama političkih stranaka koje se međusobno poštuju i uvažavaju i ne verujem da tu može nešto da se promeni, naročite ne pod pritiskom iz Srbije.

Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka za Danas ističe da je pitanje toga koga SNS želi u ovim pregovorima zavisi od toga šta vlast želi kao ishod razgovora.

Za sada mi možemo samo da nagađamo šta SNS želi kao ishod i da li su spremni za neke ustupke opoziciji. Ovi pregovori neće krenuti od nule jer smo već imali postavljanje zahteva, koji su u najvećoj meri ostali neispunjeni, tu je locirano koji su problemi. Zato će biti neprijatnije za vlast ako u pregovorima budu učestvovali ljudi koji su već upoznati sa situacijom u Srbiji i imaju određni stav, a Tanja Fajon je klasičan primer te osobe. Neko drugi, iz porodice stranaka koje su ideološki bliske naprednjacima može imati drugačiji uticaj.

(Danas)

Tagovi