Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Politika Vijesti

DOK BROJI POSLJEDNJE SVOJE BEOGRADSKE DANE: NOVO ZUKORLIĆEVO PONIŽENJE U PARLAMENTU

Share

U jučerašnjoj raspravi o inicijativi za promjenu izbornog zakona, poslanik vladajuće većine Muamer Zukorlić je zatražio povlačenje zakonskog prijedloga po kojem bi nacionalna vijeća utvrđivala pravo određene liste da se proglasi manjinskom.

Nacionalni saveti predstavljaju pomoćno, ali i političko telo. To znači da će ono moći da odlučuje o konkurentskom političkom faktoru, rekao je Zukorlić, kojem bi očito godilo da vlast u Beogradu odlučuje o “konkurentskom političkom faktoru”.

Sama opasnost da nacionalna vijeća sprovode neku samovolju je potpuno nemoguća. Štaviše, vijeća ne mogu ni da sprovode svoje zakonske ovlasti, i to upravo zahvaljujući diskriminatorskom srpskom režimu čiji je Zukorlić član.

Prema ovom predlogu, bošnjačka lista treba da traži od Bošnjačkog nacionalnog saveta, od Sulejmana Ugljanina, da kaže da li su one manjinske. To je nonsens jer nema smisla nekome dati takvu ‘batinu’, požalio se Zukorlić svome šefu Ani Brnabić.

Zukorlić bi dakle da se ova ‘batina’ (koristeći njegovu čobansku terminologiju), da u ruke režimu? Ako uopšte pravne norme smatra ‘batinom’.

PROČITAJTE POVEZANO NA OVU TEMU

Valja napomenuti da se ranije u praksi pokazalo kako trenutni zakon ima izvjesne “rupe”. Tako se recimo lista pod nazivom “Nijedan od ponuđenih odgovora” kandidovala kao vlaška manjinska lista 2012. Tada je u parlament ušao Srbin Nikola Tulimirović.

“Prednost” manjinskih lista da imaju tzv. prirodni cenzus, koji iznosi oko 0,4%, zloupotrebljavana je dakle na ovaj način.

Sutra bi se isto tako moglo desiti da se kao Bošnjak i na bošnjačkoj listi kandiduje recimo potpredsjednik SPP Nenad Prokić i da tako uđe u parlament kroz ovu “zakonsku rupu”.

Štaviše, ovaj Zukorlićev saradnik je još 2018. objavio da će se upisati u bošnjački manjinski birački spisak i glasati za prorežimsku listu koju je predvodio Zukorlić i koja je, kako znamo, doživjela debakl. Znamo i da se dotični nekada izjašnjavao kao mason, a onda objavio da je prešao u malteške vitezove… Nekada je Hrvat pravoslavne vjeroispovjesti, a nekada Srbin katoličke… Možda sutra bude i “Bošnjak” i “bošnjački poslanik”.

Da li je zapravo to razlog zbog kojeg sw Zukorlić protivi spomenutom zakonskom rješenju, ostaje da vidimo. Od njega nas odavno već ništa više ne iznenađuje.

Čitav set prijedloga SDA Sandžaka u seriji prošlogodišnjih pregovora gdje je učestvovala kao jedina bošnjačka i sandžačka stranka, između ostalog predviđa da se kao manjinske liste i kandidati ne mogu kandidovati oni koji nisu upisani u manjinski spisak. Također, manjinski birački spisak bi trebalo zaštiti od malverzacija, koje su bile slučaj na prošlogodišnjim izborima za vijeća i ne samo kod izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće.
Tagovi

Može vam se svideti