DOBIO ZABRANU – REKAO POLICAJCIMA DA NEĆE KOKARDU NEGO ĆULAH

DOBIO ZABRANU – REKAO POLICAJCIMA DA NEĆE KOKARDU NEGO ĆULAH

Holandski državljanin sandžačkog porijekla Zajim Islamović iz Lukara kod Novog Pazara, javio se redakciji portala sandzak.rs sa molbom da informišemo javnost o njegovom slučaju.

Kako navodi i predočava dokumenta koja to potvrđuju, 27.10.2019. godine Islamoviću je zabranjen ulazak u Srbiju i to bez ikakvog valjanog obrazloženja, a povod je po njegovim riječima nošnja?! Gospodin Zaim Islamović je naime, nosio na glavi ćulah, prepoznatljivu kapu iz narodne nošnje i folklora Albanaca i Bošnjaka.

Islamović je, tvrdi on, tom prilikom postavio i kontra-pitanje graničnim policajcima, da li bi tako postupali da na glavi drži fašistička obilježja poput kokarde, a umjesto ćulaha, na šta mu je kao odgovor uručena Odluka o odbijanju ulaska u Republiku Srbiju, 27.10.2019. na graničnom prelazu Vatin.

U tom dokumentu, koji predočavamo uz ovaj tekst, iznijeto je obrazloženje da “Постоји основана сумња да боравак неће користити у намеравану сврху”, pozivajući se na Zakon o strancima (član 15. stav (1) tačka 12). Dokument je potpisao policajac Rajlić Željko.

Usmeno je potom i obaviješten da nije “prikladno odjeven za ulazak u državu”.

Zabrana ulaska u Srbiju

Ovakvo ponašanje srpskih policijskih organa još jedan su pokazatelj teškog stanja u kojem se nalazi srpsko društvo, ali i fašistoidnosti državnog sistema koji održava takvu situaciju u društvu.

Srpske oružane snage su osuđene i za genocid, za skidanje i glava, kolokvijalno rečeno, pa utoliko atak na kapu izgleda nebitno. Ali ovakvo ponašanje službenih lica svjedoči potpuno odsustvo pravnog sistema i sigurnosti, bezvlašće i na koncu aparthejd neviđen u Evropi od 1945. godine.

Podsjećamo, Srbija je pred Međunarodnim sudom proglašena krivom za genocid u Bosni i Hercegovini. Također, tek predstoje i procesi za 1999. i zločine nad hiljadama Albanaca i drugog nesrpskog stanovništva i to samo zbog ove kape, a čija su tijela i do danas sakrivena na Batajnici i drugim dijelovima Srbije.