Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Berane Bijelo Polje Crna Gora Gusinje Novi Pazar Petnjica Plav Pljevlja Taslidža Rožaje Sandžak

DELEGACIJA BOŠNJAČKOG VIJEĆA CRNE GORE U GLAVNOM GRADU SANDŽAKA

Share
Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Ejup Nurković u pratnji saradnika posjetio je Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se susreo sa rukovodstvom Vijeća.

Na sastanku je bilo riječi o intenziviranju saradnje između bošnjačkih nacionalnih vijeća te realizaciji projekata od značaja za bošnjački narod u Sandžaku.
Delegacije oba vijeća su razgovarale i o predstojećem popisu stanovništa te izazovima koji čekaju bošnjački narod tokom ovog procesa.

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori i Bošnjačko nacionalno vijeće su potpisnici Sporazuma o prekograničnoj saradnji iz 2015. godine koji predviđa saradnju i zajednički rad vijeća u oblastima od značaja za bošnjački narod, naročito u Sandžaku gdje Bošnjaci žive kao većinsko stanovništvo.

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori i Bošnjačko nacionalno vijeće su do sada učestvovali u nizu projekata značajnih za unapređenje identiteta i položaja Bošnjaka.
Oba vijeća su početkom 2018. godine učestvovala u osnivanju regionalnog Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća sa sjedištem u Sarajevu kome je prethodilo potpisivanje Protokola o međusobnoj saradnji i razumijevanju bošnjačkih nacionalnih vijeća iz 2017. godine. Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća čine predstavnička tijela i nacionalne institucije Bošnjaka iz zemalja bivše Jugoslavije.