Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Politika Svijet Vijesti

Bramerc: Širom bivše Jugoslavije negiraju se zločini i slave ratni zločinci

Share

“Neophodno vođstvo koje je za pomirenje i građenje mira i koje bi raskinulo sa retorikom prošlosti”

Glavni tužilac međunarodnog suda u Hagu Serž Bramerc (Serge Brammertz) upozorio je danas, pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku, da se u zemljama bivše Jugoslavije i dalje slave ratni zločinci, a negiraju zločini, često uz podršku političara.

„Negiranje zločina i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca prožimajuće je širom bivše Jugoslavije. Na žalost, negiranje i slavljenje često pokreću ili podržavaju političari i javne ličnosti u celom regionu“, rekao je Bramerc, podnoseći redovan polugodišnji izveštaj o radu haškog tužilaštva.

Bramerc je ocenio da takva klima u bivšoj Jugoslaviji „ima uznemirujući učinak na tužioce i sudije i potkopava vladavinu prava„.

On je upozorio i na „političko mešanje u suđenja za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji“, navodeći da se jedan uznemirujuć primer takvog mešanja dogodio prošle nedelje u Bosni i Hercegovini.

Ne precizirajući o kojem se primeru radi, Bramerc je izrazio punu podršku bosanskom tužilaštvu i glavnom tužiocu i uverenje da će oni nastaviti da krivično gone odgovorne za ratne zločine, „bez obzira na nacionalnost i zvanični položaj“.

Bramerc je podsetio i da se ove godine navršava 25 godina od „mnogih zločina i događaja iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i genocid u Srebrenici„.

Po tužiočevim rečima, to će biti prilika da se, uz podsećanje na žrtve, jednoglasno osude odgovorni za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

 „Pozivamo sve zvaničnike i javne ličnosti u regionu da odgovorno deluju i stave žrtve i patnje civila u prvi plan tokom komemorativnih aktivnosti. Oni bi trebalo da javno osude negiranje zločina i slavljenje ratnih zločinaca, a ne da ih podržavaju u javnim istupima, uz korišćenje javnog novca“, podvukao je Bramerc.

Tagovi