Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Crna Gora Politika Sandžak Srbija Vijesti

BOŠNJACI U CIJELOM SANDŽAKU ODBILI POZIVE ULASKA U DRŽAVNU VLAST

Share

Nakon odluke Glavnog odbora Bošnjačke stranke, definitivno je da Bošnjaci Sandžaka u obje države neće imati svoje predstavnike u državnoj vlasti.

U dijelu koji se nalazi pod teritorijalno-administrativnom upravom srpske države, SDA Sandžaka je podsjećamo još ranije odbila svaki i razgovor o mogućem ulasku u vladajuću koaliciju, te se nisu odazvali ni na razgovore parlamentarnih stranaka sa predsjednikom države.

Odluka BS u nedjelju i to nakon razgovora sa predstavnicima vladajuće većine u Podgorici, potvrđena je istim motivima. Naime, kako već dugogodišnja srpska vlast, tako i nova vlast u Crnoj Gori, u ideološkom smislu baštine onu politiku koja je dovela do zločina genocida nad Bošnacima u toku devedesetih godina prošlog stoljeća.

Odluke SDA Sandžaka i Bošnjačke stranke su nužno stoga uslijedile kao jedina alternativa, bez obzira na moguće benefite i brojne ponude iz Beograda i Podgorice.

Također, činjenica da Bošnjaci u svojim država nisu mogli pronaći mjesto za sebe, a najprije činjenica da su takve snage na vlasti u oficijelnoj Podgorici i Beogradu, ukazuje još jednom na nužnost uspostave specijalnog statusa za Sandžak, a pod međunarodnim garancijama.