Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Kultura i obrazovanje Politika Prijepolje Sandžak Srbija Vijesti

BNV zahtijeva hitno vraćanje bošnjačke zastave u Prijepolje!

Share

VRATITI BOŠNJAČKU ZASTAVU NA JARBOLE U OPŠTINI PRIJEPOLJE

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva opštinsku upravu u Prijepolju da poštuje zakone Republike Srbije i da pravilno ističe zastavu bošnjačkog naroda u Srbiji.

Osuđujemo postupak lokalnih prijepoljskih vlasti koje su tokom nedavne posjete predsjednika Republike uklonili bošnjačku nacionalnu zastavu sa jarbola ispred opštinske uprave i time grubo prekršili manjinske zakone i povrijedili nacionalna osjećanja Bošnjaka u Prijepolju i cijelom Sandžaku.

Podsjećamo da je zakonska obaveza lokalnih vlasti da istaknu zastavu nacionalne manjine čiji se jezik nalazi u službenoj upotrebi na teritoriji te jedinice lokalne samouprave.

Posebno zaprepašćuju i navodi da su zastave uklonjene i sa ostalih lokalnih ustanova i to po usmenom nalogu opštinskih vlasti u Prijepolju.

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva vlasti u Prijepolju da u najkraćem mogućem roku vrate bošnjačku nacionalnu zastavu na jarbole svih lokalnih institucija i ustanova i time pokažu da su Bošnjaci, kao većinski narod u Prijepolju, jednaki u pravima sa pripadnicima drugih naroda.

Bošnjačko nacionalno vijeće ovim putem poziva i predstavnike bošnjačkih i sandžačkih stranaka u lokalnoj vlasti i parlamentu da reaguju na ovakve postupke i zaustave urušavanje prava bošnjačkog naroda u opštini Prijepolje.

Ukoliko se ovakva praksa nastavi, Bošnjačko nacionalno vijeće će zaštitu prava bošnjačke zajednice u Prijepolju tražiti putem pravosudnih institucija.

e

Tagovi