Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Berane Bijelo Polje Crna Gora Gusinje Novi Pazar Petnjica Plav Pljevlja Taslidža Rožaje Sandžak Tutin

BNV najodgovornija ustanova u Sandžaku za sve vrijeme pandemije

Share

Od početka pandemije i uvođenja vanrednog stanja i ostalih mjera, proteklo je osam mjeseci.

Za to vrijeme, Sandžak i Novi Pazar su dva mjeseca nosili neslavnu titulu “evropskog Vuhana”, kako su to mediji sa pravom predstavili, a sve posljedice i uzroci, kao uostalom i samo to ljetošnje povećanje smrtnosti, i do danas su “pod tepihom”.

Također, ta situacija je obilježena i krajnjom nebrigom države, ali i neradom odgovornih i nadležnih institucija na lokalu.

Zbog svega toga, posebno odnosa zdravstvenih ustanova u Sandžaku, već mjesecima u gradu traju demonstracije.

Sa druge strane, Bošnjačko nacionalno vijeće, iako ustanova koja se bavi potpuno drugim poljima javnog života, ulagala je i ulaže ogormne napore da suzbije ili umanji negativne posljedice.

Od upućenih apela za pomoć se posebno izdvaja onaj koji je dr. Jasmina Curić u svojstvu predsjednice Vijeća uputila zvaničnoj Ankari i predsjedniku Redžepu Tajipu.
BNV je tako i osiguralo brojne humanitarne donacije sandžačkim bolnicama.

Bošnjaci i svi građani Sandžaka su odgovorni, što nesumnjivo dokazuju i sve aktivnosti BNV.

No, to nije sporno. Sporan je odnos države prema tim građanima, pa da umjesto institucija koje žive na budžetu samim tih građana, nacionalno vijeće vodi brigu o životima i zdravlju ljudi.

O umanjenju sredstava za Bošnjačko nacionalno vijeće, govorio je narodni poslanik SDA Sandžaka na posljednjem skupštinskom zasjedanju, kada su poslanici SDA Sandžaka i Ujedinjene doline predložili i amandman:

Tagovi

Može vam se svideti