Posve je normalno i razumljivo da policija i obavještajne službe prikupljaju saznanja i informacije o događajima kojima trebaju da prisustvuju njihovi predsjednici ili premijeri.

Ali se sada nakon što je Dumanović otkrio da je oko 150 navijača iz Beograda dobilo službene policijske legitimacije i boravilo u Potočarima zloupotrebljavajući ih, sasvim logično nameće pitanje, da li je Stefanović zajedno sa BIA-om i ubacivanjem navijača bio scenarista napada na Vučića.

Tokom istrage o napadu na Vučića pronađen je mobilni telefon agenta BIA-e. U tom mobitelu pronađen je, vrlo je moguće, vrijedan trag u istrazi napada na Vučića, objavio je prije šest godina BHRT.

Telefon je pronašao jedan od učesnika dženaze, a dok je pokušavao otkriti detalje o vlasniku izgubljenog mobitela, stigao je SMS sljedećeg sadržaja:

– Jeste li stigli u Skelane?

Ova poruka je problematična jer Vučić nije trebalo prema Srbiji da putuje preko tog graničnog prijelaza. Skelani su bili alternativni pravac, samo u slučaju incidenta. Vidjevši sadržaj pronalazač se prestrašio i bacio telefon u smeće.

Tužilaštvo BiH vodilo je istragu o slučaju “Potočari”, ali ni do danas javnosti nije saopćeno u kojoj je fazi.

Jedan od glavnih osumnjičenih tada je bio Almir Merdić iz Jelaha, a Tužilaštvo BiH je nakon prikupljenih saznanja obustavilo istragu. Merdić je tada rekao da su optužbe na njegov račun koje su trajale godinu uzrokovale brojne probleme njegovoj porodici i njemu. Osim njega osumnjičeni su bili i Elvedin Himzić i Mujo Dizdarević iz Tešnja, ali istragom nije dokazano da su učestvovali u napadu na Vučića.

U dokumentaciji sigurnosnih službi, kako je to u septembru prošle godine objavio portal banjaluka.net, navedeno je “da je glavni organizator još nerasvjetljenog pokušaja atentata na Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera, a sada predsjednika Srbije 11. jula 2015. godine u Potočarima kod Srebrenice bio izvjesni Mehdin Jakubović iz Srebrenice, oficir Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH”.

Ovu priču brzinom svjetlosti prenijeli su svi mediji u regiji, a posebno je indikativno da je ona bila “živa” nepuna 24 sata. Ovu vijest demantirali su mediji pod kontrolom Vučića, a i sam Jakubović.