Učitavanje

Unesite za pretraživanje

BEOGRAD MANIPULIŠE ‘ZAJEDNICOM SRPSKIH OPŠTINA’

Kosovo Politika Srbija

BEOGRAD MANIPULIŠE ‘ZAJEDNICOM SRPSKIH OPŠTINA’

Share

Posjeta Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu je pokušaj da se obje strane ubjede da ulazimo u finalnu verziju dogovora. Glavna tema susreta  je bila Zajednica srpskih opština, navodi beogradski Danas.

Priština poručuje da ZSO može da se funkcionalizuje isključivo kako nalaže ustav Kosova i da bude dio sveobuhvatnog sporazuma gdje se uključuje i priznavanje nezavisnosti Kosova. Zvanični Beograd insistira na formiranje ZSO uz „prijetnju“ Srpske liste da će se udaljiti iz lokalnih i centralne vlasti – ocjenjuje sa Danas politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi.

Sugovornica Danasa Izabela Kisić, izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava, ističe da Beograd ZSO koristi za blokiranje dijaloga i održavanje zamrznutog konflikta održavajući iluziju da će Zajednica srpskih opština dobiti status kao što ima Republika Srpska.

Kisić dodaje da neuverljivo izgleda i Vučićevo tumačenje dogovora o otkrivanju nestalih.

– Nije riječ samo o nalaženju grobnica, mnoge su otkrivene. Važno je da se nađu odgovorni za ubistva, a Beograd posjeduje informacije o tome. Ima ih vojska i policija – zaključila je.

(Danas, DardaniaPress)

Tagovi