Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Aktuelne vijesti

Andrijevica

HISTORIJA I KULTURA

 

Andrijevica se nalazi u južnom dijelu Sandžaka, na ušću Zlorečice u Lim. Okružena Komovima, Bjelasicom i Prokletijama, ova izrazito planinska općina, sa preko pet hiljada stanovnika, smještena je na 740 metara nadmorske visine. Andrijevica spada u brojčano najmanje općine u Sandžaku. Općinski centar Andrijevica je relativno mlado naselje, jer njeni prvi začeci počinju tek sredinom XIX vijeka. Ipak, arheološka istraživanja potvrđuju da je ovaj kraj bio naseljen još od prahistorije. U dolini Lima i Zlorečice smjenjivali su se Iliri, Rimljani, Sloveni. Pronađene su brojne humke i dijelovi spomenika iz rimskog perioda, kao i ostaci srednjovjekovnog grada – tvrđave na uzvišenju Grace nadomak Andrijevice. Andrijevica je nekad bila jedan od najvažnijih kulturnih centara u Sandžaku. Kulturnu rutu Andrijevice čine crkva na Knjaževcu, spomen park Knjaževac, selo Kralje, katuni na vrhovima Komovi i Namastir

Manifestacije koje se obilježavaju u Andrijevici: avgustovski planinarski memorijal Vasojevićkog Koma, Džip safari, Smotra folklora, Spasovdanski sabor, Smotra izviđača Kralje, Dani maline, i niz sportskih turnira.

TURIZAM

 

Općina Andrijevica ima veoma povoljne uslove za razvoj čitavog spektra savremenih vidova turizma. Dosta dobro očuvane prirodne vrijednosti planina Komova, Bjelasice i Prokletija sa živopisnim dolinama rijeka pružaju mogućnosti razvoja raznih vrsta planinskog turizma, kao što je sportsko-rekreativni, zdravstveni, katunski, planinarenje, lov, ribolov itd.

Sa vrhova Komova (Kučki 2.487m i Vasojevićki 2 .462 m), miješaju se čudnovati kontrasti boja i daleki vidici, sve do plavog Jadrana, Lovćena, Durmitora, Hercegovine, Pešteri, Kopaonika i Kosova.Pruža se mogućnost za pješačenjem, alpinizmom i druge planinarske discipline, vožnju bicikla, boravak u katunima i konzumaciju domaćih proizvoda.U neposrednoj blizini lokaliteta Štavna nalazi se još nekoliko katuna kao što su Gradišnica, Lisa, Ljuban, Ljubaštica, Varda, Zeletin, Balj, Asanac i dr. Planinske kućice sve više postaju atraktivan smještajni prostor za turiste, pa ih treba i dalje prilagođavati zahtjevima i potrebama korisnika.Prostor planine Bjelasice je izuzetno bogat potencijalima za razvoj turizma. Bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta, bogatstvo vodom, šest jezera do kojih se lako dolazi su uslovi za boravak ljubitelja prirode. Na ovom prostoru su zabilježene planinarske staze, a u planu je i stvaranje mogućnosti za nordijsko skijanje, biciklizam i dr.