Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Preševska Dolina

Albansko nacionalno vijeće osudilo govor mržnje SNS Vranje

Share

Predsjednik Albanskog nacionalnog vijeća u Preševskoj Dolini i Srbiji, gospodin Ragmi Mustafa, reagirao je na skandalozno saopštenje GO SNS Vranje u kojem se na najvulgarniji način obračunava sa urednikom portala Info Vranjske Sašom Stojkovićem.

Saopštenje koje je gospodin Mustafa ovim povodom objavio i na facebooku prenosimo u cjelosti:

U svojstvu predsjednika Albanskog nacionalnog vijeća, osuđujem upotrebu govora mržnje i upućivanje prijetnji od strane vladajuće stranke u državi SNS iz Vranja, a protiv novinara Saše Stojkovića.

Iako je pogrdan i uvrijedljiv jezik protiv manjina kažnjiv kaznom u Kaznenom zakonu zbog poticanja na nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i netrpeljivost; svakako se ne očekuje da istražna i pravosudna tijela reagiraju.

Pogrdan i uvrijedljiv ton je zapravo trenutni javni i institucionalizirani jezik državne Srbije prema manjinama, posebno Albancima.

To je današnji “demokratski kapacitet” Srbije.

Dokle god se ovakva politika državnog aparata bude nastavljala, Albansko nacionalno veće će se obraćati zapadnim diplomatskim misijama akreditovanim u Beogradu, posebno onima iz Europske unije.
Ovakva državna politika dokazuje da Srbija ne samo da ne želi integracije i suživot s manjinama, posebno Albancima, već ih i smatra i doživljava kao drugorazredne ljude.

Današnja Srbija ne ispunjava nijedan kriterijum Evropske unije u pogledu ljudskih prava i demokratije.

Tagovi

Može vam se svideti