Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Novi Pazar Politika Sandžak Vijesti

OSTVARIĆEMO PRAVA GARANTOVANA MEĐUNARODNIM I DOMAĆIM

Share

Izbor predsjednika Ogranka SDA Sandžaka za Novi Pazar, izazvao je i očekivane reakcije u domaćoj javnosti.

Naime, gospodin Škrijelj je godinama poznat kao beskompromisni legalista, a uz to je i odličan poznavalac prava i zakonskih normi, pa je stoga i ranije često bio na udaru velikosrpske režimske propagande, kojoj su takvi mladi sandžački intelektualci nepremostiva prepreka.

Tako je bilo primjetno, istina dosta nemušto i slabo, da su glasila paradržavnog sistema i ovog puta pokazali razočaranost.

Sa druge strane, kod građana Sandžaka, posebno glavnog grada Novog Pazara, s obzirom da je riječ o čovjeku iz naroda, vijest o izboru mladog, sposobnog, a prije svega i poštenog političara na ovako odgovornu funkciju, dočekana je u velikoj mjeri sa odobravanjem i pozdravima.

Škrijelja su na ovu poziciju predložili svi mjesni odbori, a za njegov izbor je glasalo 89 od ukupno 96 zastupnika, a što je 93%.

Prije izlaganja svog programa, obratio se prisutnim zastupnicima sa kratkim predstavljanjem, koje ovdje iznosimo u cjelosti:

Predsjedniče Stranke demokratske akcije Sandžaka, članovi Predsjedništva i Glavnog odbora Stranke, narodni poslanici, odbornici SDA Sandžaka u Skupštini grada Novog Pazara, uvaženo radno predsjeništvo, zastupnici i kandidati izborne Skupštine ogranka Stranke za Novi Pazar, dame i gospodo, 

Selam alejkum i dozvolite mi da Vam ovom prilikom iskažem svoje najdublje poštovanje!

Iako je po ovoj tački dnevnog reda utvrđeno da kandidat za predsjednika ogranka, u kratkim crtama, izloži svoj program rada, prije nego što to uradim, pokušaću u nekoliko rečenica da Vam se predstavim.

Iako se mi poznajemo lično, iako godinama dijelimo dobro i zlo, iako sam uz većinu vas odrastao i učio šta je to SDA, ovaj trenutak, ovaj organ ogranka Stranke, svi vi pojedinačno, naša sandžačka i bošnjačka kultura i tradicija i ako tako mogu da kažem nepisana pravila izbornog postupka nalažu da Vam se i formalno predstavim i kažem nešto o sebi.

Kao što ste čuli zovem se Ahmedin Škrijelj, imam 39 godina, rođen sam 8. avgusta 1982. godine u Novom Pazaru, od oca Jonuza i majke Emine. Oženjen sam i otac sam četvoro djece. Po zanimanju sam diplomirani pravnik i nalazim se pred odbranom magistarskog, odnosno master rada na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na temu „Položaj Bošnjaka u SRJ i Srbiji posle 2000. godine“, koji ću nadam se odbraniti do kraja oktobra mjeseca ove godine.

Dijete sam roditelja koji su neposredno nakon osnivanja SDA Sandžaka, 1990. godine postali njeni članovi. Moj otac je od 1991. godine vršio funkciju potpredsjednika SDA III mjesne zajednice i šefa resora sigurnosti u toj mjesnoj zajednici. Kasnije je, 22. maja 1993. godine, neosnovano i nezakonito uhapšen, zajedno sa 46 sandžačkih patriota  i osuđen na 4 ipo godine zatvora u novopazarskom montiranom procesu.

Moj stranački aktivizam počinje 1996. godine kada sam postao član Muslimanskog omladinskog saveza odnosno Bošnjačkog omladinskog saveza, gdje sam od 1997. godine do 2002. godine vršio funkcije člana Glavnog odbora, predsjednika Gradskog odbora u Novom Pazaru i predsjednika Bošnjačkog omladinskog saveza Sandžaka. Bio sam i predsjednik AM SDA od 2003. do 2008. godine.

U mandatu od 2009-2013. bio sam sekretar gradskog odbora SDA u Novom Pazaru.

Na izbornim skupštinama Stranke koje su održane 2013. godine i 2017. godine biran sam za člana Glavnog odbora SDA Sandžaka. Vršio sam i funkciju Generalnog sekretara Stranke.

Vršio sam funkciju i predsjednika Centralnog izbornog štaba za parlamentarne izbore održane aprila 2014. godine, kada je SDA Sandžaka prvi put posle 1997. godine osvojila 3 mandata i  predsjednik Centralnog izbornog štaba liste „Samoopredjeljenje“ za izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće održane u novembru 2018. godine kada je izborna lista „Samoopredjeljenje“ osvojila 40% glasova i pobijedila na tim izborima. 

Tokom svoje radne karijere radio sam poslove advokatskog pripravnika, sekretara u Osnovnoj školi, pravnog savjetnika u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, savjetnika poslaničke grupe “SDA Sandžaka – PDD” u Narodnoj skupštini Republike Srbije, sekretara u Centru za djecu i omladinu DUGA, bio sam i sekretar Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

U dva mandata sam bio i najmlađi odbornik u Novom Pazaru. 

Trenutno sam predsjednik odborničkog kluba SDA Sandžaka u Skupštini grada Novog Pazara.

Jedan sam od ljudi koji je rastao kroz ovu stranku, sazrijevao kroz nju. Principi i ideja SDA Sandžaka sastavni su dio mog ličnog identiteta i moje ličnosti. Učio sam od boljih od sebe, i danas to radim, učio sam na svojim i tuđim greškama, sticao prijatelje, imao čast da upoznam važne i velike ljude, da radim sa njima.

Imao sam privilegiju da se kroz ovu Stranku, lično, profesionalno, etički, politički i patriotski izgradim, da sazrim na temeljima ideologije ove Stranke.

Uvaženi prijatelji, činjenica da me je za ovu funkciju kandidovalo svih 66 mjesnih odbora Stranke, svi odbornici odnosno kompletno povjereništvo kao i radna grupa jeste jedna vrsta priznanja i satisfkacija za mene lično ali i velika odgovornost.

I ono što jedino mogu da vam obećam, ako me danas izaberete jeste rad, jer jedino radom možemo doći do rezultata.

U kratkim crtama izložiću Vam neke od elemenata programa rada podijeljenog u nekoliko oblasti.

Prva stvar koju želim da naglasim jeste da će se ogranak Stranke čvrsto držati svojih Statutom Stranke propisanih prava i obaveza i svaku svoju aktivnosti temeljićemo na Statutu Stranke i provođenju odluka viših organa Stranke.

Naš prioritet koje posebno pocrtavam jeste zalaganje za unaprijeđenje položaja bošnjačkog naroda te insistiranje na ostvarivanju svih prava garantovanim međunarodnim i domaćim pravom.

Tagovi

Može vam se svideti