Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Kosovo Politika Region Sandžak Srbija Vijesti

Share

Minuli susret kosovskog premijera i srpskog predsjednika, kao i delegacija koje su predvodili, nova je stranica u pregovorima između ove dvije države nastale raspadom SFRJ, kao i uopšte u odnosima na Balkanu.

SDA Sandžaka je jučerašnjim saopštenjem za javnost izrazila podršku i pozdravila poruke koje je nakon dijaloga uputio premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti.

On je podsjećamo kazao, da shodno principu reciprociteta, položaj Srba na Kosovu treba rješavati onako kako je u Srbiji riješen položaj Albanaca i Bošnjaka.

Kurti je to rekao u odgovoru na pitanje o uspostavi zajednice srpskih opština, koja podstiče etničke podjele i protivi se građanskom uređenju društvo, a što Republika Kosovo jeste, a uostalom, to je i protivno Ustavu Republike.

Saopštenje SDA Sandžaka prenosimo u cjelosti:

SDA Sandžaka pozdravlja poruke koje je nakon jučerašnje runde dijaloga Kosova i Srbije u Briselu uputio premijer Kosova Albin Kurti.

Smatramo da je poruka, koju je poslao premijer Kurti, koncept za trajan i stabilan mir, sigurnost i saradnju na Balkanu.

Od rukovodstva Srbije očekujemo da u nastavku dijaloga pokažu spremnost da svim narodima i zajednicama u Srbiji omoguće iste uslove kakve zahtjevaju za Srbe u novonastalim državama na prostoru bivše SFRJ.

Doboko vjerujemo da jedino mjere reciprociteta predstavljaju pravedan princip na kome treba graditi temelje saradnje i povjerenja izmedju država i naroda na Balkanu.

Tagovi

Može vam se svideti