Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Medijski monitoring Politika Region Srbija Vijesti

Nataša Kandić nakon presude zločincu Mladiću: Srbija je prošla nekažnjeno

Share

Uprkos tome što je u Srbiji već kreirano javno mnjenje, po kojem su Srbi osuđeni na nesrazmjerno velike presude, ipak je realnost drugačija i zapravo su sveukupno suđenja ratnim zločincima, na Međunarodnom tribunalu i domaćim sudovima, u velikoj mjeri zaštitila srpske zločince.

Najprije činjenica da je Srbija jedina zemlja u regionu koja je vršila agresiju na susjedne zemlje, sa izuzetkom Hrvatske koja je u manjem intenzitetu i u kraćem periodu učestvovala u agresiji na BiH.

Također, Srbija je apsolutno jedina zemlja koja odbija da procesuira zločince, štaviše i skriva ih od pravde, a daje im medijski prostor, pa čak i odlikovanja.

Takvog je stava i osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

Ona je u intervjuu za FoNet, a prenosi jučerašnji dnevnik N1, kazala da je presudama Mladiću i Karadžiću, Srbija zapravo zaštićena, jer se niko do najviših dužnosnika nije našao na listi osuđenika za udruženi zločinački poduhvat.

Nataša Kandić je kritikovala i reakcije aktuelnog srpskog državnog vrha.

Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo smatra da je Srbija odustala od suočavanja sa prošlošću.

On se u svojoj izjavi za N1 osvrće i na presude Anti Gotovini i Naseru Oriću i dodaje da Srbija nije dovoljno učinila na procesuiranju svojih zločina.

 

Tagovi

Može vam se svideti