Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Politika Region Sandžak Srbija Svijet Vijesti

AVET PROŠLOSTI: Vučićevo obraćanje UN-u

Share

On je nekadašnji neostvareni huligan u liku Šešeljevog jastreba, ljuti zagovovnik “Velike Srbije” i zagovornik uzimanja taoca među pripadnicima UN, kao i “ubijanja sto muslimana”, a za “jednog Srbina” koji pogine u zračnim udarima. Zatim, on je i ministar informisanja u vrijeme posljednjeg i najvećeg srpskog ratnog poraza, a za čijeg su mandata ubijani novinari i to oni kojima se neposredno prije ubistva ministar zaklinjao na neke osvete…

On je danas srpski predsjednik, a jučer se u tom svojstvu obraćao UN putem video linka.

Ovaj predizborno-kampanjski govor je unaprijed, a od strane srpskog premijera najavljen kao historijski, a što i jeste.

Zapravo je Aleksandar Vučić u svom jučerašnjem govoru deklarisao snažnu opredijeljenost da Srbiju zadrži zarobljenu u prošlosti, u najmračnijim momentima svoje historije.

Dalja opstrukcija sprovođenja pravde, doduše sa poprilično blažim vokabularom od ranijeg radikalskog, ugrožavanje suvereniteta i miješanje u unutrašnja pitanja susjednih zemalja, kao i opšte odbijanje pomiranja na Balkanu, glavna su poruka njegovog obraćanja.

Vučić je i ponovljao mantre o navodno velikim kaznama za Srbe i navodno malim za ostale.
Zarad istine, nisu Armija Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i Oslobodilačka vojska Kosova, bombardovale Beograd. Srpske snage pak, jesu počinile stravične zločine u Prištini, bombarodavale su u manjoj mjeri i Zagreb, a Sarajevo su držale tri godine u opsadi, uz kampanju terora koja je neviđena u savremenom svijetu.
Također, tužilaštva u regionu su procesuirala brojne “svoje” zločine, a posebno organi u BiH, gdje se još u vrijeme rata sprovodili procesi, dok sa druge strane imamo da je Vojska Srbije (tada SRJ) bombardovala čak i sopstvenu teritoriju i ubijala sopstvene građane, kao recimo u slučaju Kukurovića, ali do danas nema pravnosnažne presude.

Sve u svemu, ako je neko i povjerovao Vučiću kada je 2012. skinuo bedž sa likom Šešelja i stavio naočale radi dojma da je intelektualac, sada je već potpuno jasno:

To je ista ona avet koja je devedesetih inspirisala ubijanja, silovanja, pljačke i ostala nedjela. 

Tagovi

Može vam se svideti