Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Bosna i Herzegovina Svijet Vijesti

LAVROV VRAĆA IKONU, SLIJEDI REAKCIJA INTERPOLA

Share

Dodatno se usložnjava situacija zbog koje se Bosna i Hercegovina našla u središtu diplomatskog skandala. Nakon što su ruski mediji, pozivajući se na rusko ministarstvo spoljnih poslova, objavili informaciju da će šef ruske diplomatije Sergej Lavrov vratiti poklonjenu ikonu predsedavajućem Predsedništva BiH, na domaćem terenu usledili su pozivi Miloradu Dodiku da podnese ostavku. Ukrajina tvrdi da je pozlaćena ikona njihova kulturna baštna, dok Tužilaštvo BiH vrši provere u ovom slučaju.

Ikona će biti vraćena – vesti iz ruskih medija brzo su odjeknule, a još više informacija da će šef ruske diplomatije pozlaćenu ikonu staru 300 godina vratiti Miloradu Dodiku zbog “daljeg pojašnjenja njene istorije putem Interpola”.

Bivši ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić kaže da se Interpol ozbiljno uključuje u takve stvari.

“To je međunarodna policijska institucija koja se vrlo ozbiljno bavi takvom vrstom kriminala. Milorad Dodik će morati doći po zahtevu Interpola na tapet pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, jer neće moći ni na koji način opravdati legalnost posedovanja takve jedne umetnine”, poručuje Mektić.

Usledili su pozivi predsednika PDP-a Miloradu Dodiku da podnese ostavku. Potpredsednik ove stranke i bivši ministar spoljnih poslova Igor Crnadak za N1 kaže da neoglašavanje iz Dodikovog kabineta budi sumnje i spekulacije.

“Dajte informaciju, ne čekajte više ni minut. Svaki minut imamo dodatnu štetu svi zajedno. Još jedan apel kabinetu srpskog člana Predsedništva BiH – pod hitno da dobijemo informaciju gde je ikona nabavljena, od koga i po kojoj ceni. Saopštite i sve druge detalje da se ova šteta što pre eliminiše i smanji”, navodi Crnadak.

Iz centrale Interpola za N1 danas nema odgovora. Interpol Sarajevo, a i Interpol Kiev, za sada nisu zvanično primili zahtev za postupanje od nadležnih institucija u BiH.

Ukoliko se dokažu navodi onda je to strašna bruka za Bosnu i Hercegovinu, ocenjuje aktuelna šefica diplomatije BiH Bisera Turković.

“To je onda u domenu međunarodnog kriminala. Sa ukradenim stvarima se ne može raspolagati, niti se se one mogu prodavati i deliti kao poklone. Tu je pravna pozicija vrlo jasna, ali ostaje da oni koji su tu stručni kažu ono što imaju”, ukazuje Turković.

Profesorka savremene diplomatije Univerziteta u Sarajevu Nedžma Džananović Miraščija smatra da šef ruske diplomatije u svojoj dugogodišnjoj karijeri nikada nije doživio ovakav skandal. Vraćanjem spornog poklona, na sceni je pokušaj kontrole štete, ocenjuje ona.

“Iskreno, sa naše strane ja ne znam šta je gore – da se ustanovi da se radi o originalu sumnjivog porekla pa da se poreklo naknadno utvrđuje ili da se ustanovi da se radi o krivotvorini. U svakom slučaju, bilo je potpuno neprimereno poklanjati kulturno-istorijske artefakte. To se u diplomatiji više ne radi, to je prevaziđeno. Pokloni su prvenstveno simboličnog, prigodnog karaktera”, objašnjava Džananović Miraščija.

Za N1 je pojašnjeno da je od 1947. godine Generalni sekretarijat Interpola u Lionu razvio vrlo efikasnu bazu podataka ukradenih umetnina radi bolje kontrole i zaštite kulturnih dobara.

Baza “Works of Art” dostupna je svim članicama Interpola, a od 2018. modernizovana novim sistemom unosa i pretraživanja.

Tagovi

Može vam se svideti