Učitavanje

Unesite za pretraživanje

Bosna i Hercegovina Sandžak Srbija

PORUČILI DA SE PREKINE SA PRIJETNJAMA O UKIDANJU ‘RS’, ALI NA OVE ČINJENICE NEMAJU ODGOVOR

Share

Nakon posjete Milorada Dodika Beogradu, srpski Aleksandar Vučić je zatražio, kako kaže, da se prekine sa prijetnjama o ukidanju RS.

Srbija smatra da je Dejtonski sporazum moguće promijeniti samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, uz činjenicu da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i ni na koji način ga nije i neće narušavati, ali zahtijeva da se prekine s prijetnjama ukidanjem i nestankom RS-a jer je RS ustavna kategorija Bosne i Hercegovine, proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Daytonu – rekao je Vučić.

Ukidanje bosanskohercegovačkog entiteta RS, a što se sve češće spominje u međunarodnim krugovima, teza je koja je utemeljena na principu da se agresorska ratna osvajanja ne mogu smatrati legitimnim.

Odogovor na sve to su fraze srpske političke elite o dogovoru, miru i drugim pozitivnim principima.

 

Kongresmen Engel: Srbija “zaglavljuje” Bosnu i Hercegovinu

Srbija je faktor destabilizacije na Balkanu

 

No, riječ je o izvrtanju teza u cilju zaobilaženja realnosti i istine…

Još je na međunarodnim konferencijama za bivšu Jugoslaviju u periodu 1992-95. istican princip da se ratne promjene granica neće prihvatiti, ali je sa Dejtonom donekle pokazana neprincipijalnost.

Pogotovo princip da se genocid ne smije i ne može nagraditi, apsolutno iziskuje ukidanje ovakve tvorevine.

Definitivno je to nužno, nakon presude u tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije 2007. godine, gdje je jasno presuđen genocid.

Rezolucija SDA Sandžaka iz 2015. godine, koju Narodna Skupština nije prihvatila, traži između ostalog i ukidanje svih ratnih benefita.

Tagovi

Može vam se svideti